Tuesday, April 12, 2016

Ateliere de creatie-filmele de animatie

                              
            Capacitatea de a crea este prezentă şi la vârsta şcolară mică. Nivelul ce poate fi atins în mod obişnuit este acela al creativităţii expresive şi a celei productive. Domeniile de manifestare sunt activităţile specifice învăţământului primar:
  • desen,
  • pictură,
  • modelaj,
  • colaj,
  • activităţi practice,
  •  joc,
  • comunicare,
  •  rezolvare şi compunere de probleme.
Nu in ultimul rand, amintesc si filmele de animatie pe care le-am realizat in cadrul atelierelor de creatie, cu elevii mei.
 ”Vine, vine, primavara”, “Poveste de Paste”,”Avionul prabusit”,”Life goes one”,”Oua poznase”(probleme de matematica animate), iata cateva doar din titlurile filmelor realizate.

                                   
           Prima data am stabilit scenariul acestor scurt-metraje, apoi am confectionat personajele din plastilina, hartie, materiale refolosibile. Copiii au lucrat in echipa, cate 4-5 la un calculator, fiecare avand atributii bine determinate.
Orice act creativ presupune un material care să fie prelucrat în mod inedit. Activitatea creatoare este favorizată de aceste ateliere, caracterizate prin atmosferă permisivă, de înţelegere, încurajare, interes şi emulaţie.
      Copilul este preocupat, la aceasta varsta să redea în imagine grafică aspectele vizibile ale obiectelor. Caracteristica principală a acestei perioade o constituie faptul că, prin animatiile realizate, copilul se supune, mai mult sau mai puţin îndemânatic perspectivei vizuale sau relaţiilor active dintre imagini.
Acum, exprimarea şi transpunerea în imagine plastică a ceea ce vede şi ştie nu se mai realizează cu aceeaşi spontaneitate şi uşurinţă ca la grădiniţă. Redarea realului văzut întâmpină dificultăţi în ceea ce priveşte stăpânirea mijloacelor tehnice adecvate, precum şi a limbajului plastic necesar. Animatiile pe calculator contribuie la dezvoltarea creativităţii elevilor prin condiţionarea ajungerii la rezultatul final datorită  modului de obţinere al acestuia, stimulând capacităţile intelectuale şi afectiv-motivaţionale implicate în desfăşurarea activităţii. Am incercat sa cuprind sarcini didactice care contribuie la valorificarea creatoare a deprinderilor şi cunoştinţelor achiziţionate, la dobândirea prin mijloace proprii de noi cunoştinţe.
         Jocul de rol  a fost de asemenea esential. El a pus în practică anumite cunoştinţe dobândite anterior, folosind imaginaţia copilului pentru aplicarea acestora. Elevii mei s-au transpus imaginar în situaţia dată, mânuind simbolic, unelte, materiale, si-ai încearcat îndemânarea şi priceperea cerute de acţiunea începută, si-au exersat imaginaţia şi gândirea creatoare, spiritul de observaţie, emoţiile şi sentimentele superioare, precum şi capacitatea de a duce la bun sfârşit lucrul început. Astfel am promovat raporturi social-morale datorită tipului de rol asumat.
Creativitatea verbală a fost exprimata  printr-o vorbire elaborată, fluidă, flexibilă şi originală. Elevii, au fost atrasi de anumite sonorităţi, s-au jucat cu cuvintele, au invatat altele noi prin activităţile specifice de creatie a filmelor de animatie.. Exprimarea orală a luat amploare, ajutând la dezvoltarea creativităţii verbale.


No comments:

Post a Comment