Tuesday, April 12, 2016

UTILIZAREA SOFTURILOR EDUCAŢIONALE CA ALTERNATIVĂ LA METODELE TRADIŢIONALE






                                                     Image result for softuri educationale pentru copii
           
                                                                                                                 Educaţia are dificila misiune de a
                                                                                              transmite o cultură acumulată de secole,
                                                                                           dar şi o pregătire pentru un viitor în bună
                                                                                  măsură imprevizibil” ( Jacques Delors )



Educaţia trebuie să pregătească individul pentru ritmul accelerat al schimbării în societatea în care trăim, să-i creeze deprinderi şi abilităţi de adaptare şi, mai mult decât atât, însuşi procesul de instruire trebuie să se adapteze noilor condiţii. Educaţia omului modern trebuie să depăşească stadiul de educaţie axata pe nivel şi să se orienteze către o educaţie continuă, capabilă să-l pregătească pe individ oriunde s-ar afla şi cat mai valabil  în timp.

          Sarcina educaţiei şi formării bazate pe noile tehnologii ale informaţiei şi comunicării nu este de a demonstra că are rezultate imediate într-o întrecere cu alte tipuri de sisteme educaţionale, ci de a substitui o parte din structurile actuale cu un nou spectru de performanţe, în întâmpinarea schimbărilor inerente ce au loc în cultură şi civilizaţie.

            Cu certitudine, tehnologiile informaţiei şi comunicării vor deveni instrumente de utilitate universală. De aceea, este necesar să se dezvolte un nou mod de gândire şi comportament care va permite cadrelor didactice să facă faţă oricărei noi cerinţe. Fiecare cadru didactic va trebui să capete o formaţie de bază în domeniul TIC.
           Din păcate, în învăţământul preuniversitar, calculatoarele sunt folosite mai ales pentru predarea şi învăţarea informaticii. Folosirea lor ca instrumente menite să uşureze învăţarea altor discipline este încă în stadiu incipient. Totuşi, se constată o preocupare concretă pentru utilizarea calculatorului în învăţare, în special în cadrul ariilor curriculare Matematică şi ştiinţe, Limbă şi comunicare.
        
 Acomodarea încă din şcoală cu noile tehnologii influenţează formarea intelectuală a elevilor în următoarele direcţii:
                          a) Stimularea interesului faţă de nou 
          Atunci când se lucrează cu calculatorul, interesul şi implicarea elevului sunt vii, evidente. Deschiderea aproape completă pe care o oferă tehnica de calcul elimină riscul ca elevul să se plictisească sau ca activitatea să intre în rutină.
                         b) Stimularea imaginaţiei
           De obicei, copiii iau contact cu lumea calculatoarelor prin intermediul jocurilor.Varietatea subiectelor abordate de acestea stimulează imaginaţia celor care le utilizează, cu atât mai mult cu cât unele din aceste programe sunt special concepute să dezvolte fantezia, inventivitatea, rapiditatea luării deciziilor, reflexele.
                        c) Dezvoltarea unei gândiri logice
          Gândirea elevilor câştigă în profunzime şi rapiditate. A şti ce să ceri sistemului de calcul impune o ordonare superioară a gândirii.
                       d) Pot fi simulate pe ecran fenomene şi procese în evoluţia lor, unele experienţe greu accesibile laboratoarelor şcolare
                       e) Se poate optimiza randamentul predării prin prezentarea cu ajutorul ecranului a unei largi varietăţi de exemple sau modele asociate unei secvenţe de lecţie. Aceasta conduce la stimularea inventivităţii şi aplicativităţii, a spiritului participativ şi anticipativ al celui care învaţă.
                      f) Formarea intelectuală a tinerei generaţii se va face în spiritul autoeducaţiei.
                      g) Elevul învaţă în ritm propriu, fără emoţii şi perturbări ale comportamentului determinate de factorii de mediu.
                      h) Rezultatele şi progresele obţinute beneficiază de o apreciere obiectivă.
           Ca metodă, învăţarea asistată de calculator recurge la un ansamblu de mijloace care să-i permită atingerea obiectivelor şi formarea competenţelor specifice. Mijloacele didactice specifice metodei sunt programele de învăţare sau soft-urile didactice.
Prin soft educaţional se înţelege un program proiectat în raport cu o serie de coordonate pedagogice:
-                     obiective comportamentale;
-                     conţinut ştiinţific specific;
-                     caracteristici ale grupului ţintă  şi tehnice:
          - asigurarea interacţiunii individualizate;
          - asigurarea feed-back-ului secvenţial;
          - realizarea evaluării formative.
1. Soft-uri de exersare – intervin ca un supliment al lecţiei din clasă, realizând exersarea individuală necesară însuşirii de noi date, proceduri, tehnici sau formării unor deprinderi specifice; ele îl ajută pe dascăl să realizeze activitatea de exersare, permiţând fiecărui elev să lucreze în ritm propriu şi să aibă mereu aprecierea corectitudinii răspunsului dat.
2.Soft-uri de prezentare de noi cunoştinţe – creează un dialog (asemănător dialogului profesor-elev) între elev şi programul respectiv. Interacţiunea poate fi controlată de computer (dialog tutorial) sau de elev (dialog de investigare).
 3.Soft-uri de simulare – permit reprezentarea controlată a unor fenomene prin intermediul unor modele cu comportament analog. Prin lucrul cu modelul se oferă posibilitatea modificării unor parametri şi observării modului cum se schimbă comportamentul sistemului.
  4.Soft-uri pentru testarea cunoştinţelor – reprezintă poate gama cea mai variată, întrucât specificitatea lor depinde de mai mulţi factori: momentul testării, scopul testării, tipologia interacţiunii (feed-back imediat sau nu).
   5. Jocuri educative – sunt soft-uri care sub forma unui joc urmăresc atingerea unui scop Prin aplicarea inteligentă a unui set de reguli îl implică pe elev într-un proces de rezolvare de probleme.
      Una din caracteristicile de primă importanţă ale unui soft educaţional este calitatea interacţiunii cu elevul; de ea depinde măsura în care se produce învăţarea.
       O altă caracteristică este flexibilitatea. Modul în care este proiectat softul cu care va interacţiona elevul va evidenţia o individualizare a parcursului în raport cu reacţiile elevului, cu posibilităţile de relevare a dificultăţilor în parcurgerea programului şi de reglare a instruirii.
        Din acest punct de vedere unele soft-uri sunt centrate pe elev (cuprind şi sarcinile de lucru care să asigure învăţarea), altele sunt centrate pe profesor (prezintă conţinuturile, dar nu-şi propun şi exersarea).
       
   În comparaţie cu alte metode, învăţarea asistată de calculator prezintă o serie de avantaje cum ar fi:
            -  sprijină şi facilitează procesul de învăţare;
            -  încurajează construcţia activă a cunoştinţelor;
            -  asigură contexte semnificative pentru învăţare;
            -  stimulează creativitatea şi competitivitatea, dar şi lucrul în echipă;
            -  promovează reflecţia;
            -  stimulează activitatea intelectuală şi dezvoltarea de competenţe;
            -  informaţia este receptată şi asimilată mult mai eficient;
            -  procesul de învăţare devine dinamic, intuitiv şi participativ;
            -  creşte calitatea actului pedagogic;
            -  eliberează elevul de multe activităţi de rutină;
            -  reduce timpul de studiu;
            -  substituie materiale şi instrumente didactice scumpe sau greu de procurat;
            -  modifică atitudinea faţă de calculator ca instrument de lucru.
                        
   Concluzii
            În contextul unei societăţi aflate într-o continuă căutare a modelelor spirituale şi morale, iar individul are o determinare spaţio-temporală puternic influenţată de factorul economic, izolarea socială a acestuia este o realitate evidentă. De aceea, se impune adoptarea unor strategii care să contracareze efectul izolării. Aceste strategii sunt de regulă de natură comunicaţională. Prin utilizarea tehnologiilor informatice şi comunicaţionale, ruperea barierelor spaţio-temporale devine o realitate. Tehnologiile informatice şi comunicaţionale reprezintă un nou grad de libertate a individului în societate.
        Cum nu putem desprinde educaţia de comunicare, inserţia tehnologiilor informatice în educaţie este o consecinţă firească a progresului societăţii.




[1] Adăscăliţei A., Instruirea asistată de calculator, Editura Polirom, Iaşi, 2007;

[2] Colectiv de autori coordonat de Oprea Delia, Profesorul - creator de soft educaţional, Suport de curs, 2010;

[3] Metodologia implementării competenţelor cheie în curriculumul şcolar aplicat, Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, Bucureşti, 2010;

[4] Ph. Perrenoud, Construire des compétences des l’école, Paris, 1998;

[5] Burlacu Catalina, Educaţia şi folosirea tehnologiilor informatice în comunicare, http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:kBzhxYa9OjoJ:fmi.unibuc.ro ( accesare: 5.05.2011);

[6] http://www.didactic.ro/resurse-educationale/invatamant-primar (accesare: 12.12.2010, 4.01.2011, 23.01.2011, 12.02.2011, 17.03.2011, 2.03.2011, 4.04.2011);

[7] http://www.intel.com/cd/corporate/education/emea/rom/elem_sec/teach/364940.htm, (accesare 15.11.2010).



No comments:

Post a Comment