Tuesday, April 19, 2016

INVATAREA LUDICA - JOCURI ON-LINE TRANSDICIPLINARE

  
Programul Robotul Unit 

                                             
 
  

 Elevilor li se cere să direcţioneze sau să programeze un robot care să îndeplinească o anumită sarcină. Conţinuturi curriculare vizate sunt:
·        orientare spaţială şi localizări în spaţiu;
·        grupare de obiecte şi formare de mulţimi după criterii date sau identificate;    
·        sortarea şi clasificarea obiectelor sau a mulţimilor după criterii variate;
aprecierea globală, 
compararea numărului de elemente a două mulţimi prin procedee variate, inclusiv punere în corespondenţă;

Foarte benefic se dovedeste acest joc si pentru copiii cu CES, care nu dobândesc abilităţi şi strategii matematice - pur şi simplu. Ei au nevoie să fie învăţaţi cum să raţioneze, cum să verifice dacă răspunsurile lor sunt corecte şi cum să facă planul de rezolvare a problemelor matematice. Au nevoie de oportunităţi să-şi exprime ideile în faţa învăţătorului şi a colegilor, să facă încercări şi să asculte cum au găsit colegii/profesorul o anumită soluţie. 
Această interacţiune este vitală pentru dezvoltarea ideilor matematice.

Unii copii beneficiază de utilizarea computerului pentru a exersa şi pentru a-şi consolida cunoştinţele şi capacităţile matematice. Acest lucru poate fi realizat în timpul pauzelor, după şcoală sau acasă. 
Utilizarea TIC în timpul lecţiilor ar trebui să se axeze pe modelarea conceptelor şi strategiilor matematice în grupuri mici, diferentiat şi ar trebui să vizeze ridicarea standardelor matematice.

JOCUL Trei săgeţi

Acesta este un joc online de aruncare a săgeţilor, pentru doi jucători. Jocul solicită elevii să-şi folosească cunoştinţele referitoare la numerele formate din una, două sau trei cifre.

   


                                                                                        
            Conţinuturi curriculare vizate: strategii de calcul mintal; adunarea şi scăderea numerelor naturale în concentrul 0-1000; înmulţirea şi împărţirea 0-100.
La clasa a IV-a se reactualizează cunoştinţele elevilor despre numere scrise cu una, două sau trei cifre. Se precizează elevilor că pe ţintă, atingerea bulinei centrale semnifică 50 de puncte, a cercului interior triplează valoarea numărului, iar a cercului exterior dublează valoarea. Elevii trebuie să cumuleze punctajul cerut din cât mai puţine aruncări. De exemplu, fiind cerută înscrierea a 56 de puncte, aruncătorii trebuie să descompună acest număr prin adunări şi înmulţiri: dublu 20 adunat cu dublu 8, sau triplu 10 adunat cu dublu 13, sau triplu 15 adunat cu 11 etc.
Învăţătorul pune întrebări, precum:
Care este cel mai mare scor pe care îl putem obţine aruncând o singură săgeată? Cum se poate obţine acest scor? Care ar putea fi cel mai mare scor care poate fi obţinut prin aruncarea a trei săgeţi? Dacă obiectivul nostru este x, ce număr ar trebui să ţintim? De ce?
    

   JOC Roata norocului. Acest joc online ajută la formarea şi consolidarea capacităţii de citire, scriere, estimare, comparare a numerelor naturale cuprinse între 1.000-1.000.000.
 
 

 Conţinuturi curriculare vizate: numere naturale de la 0 la 1 000 000: formare, scriere, citire, comparare; scăderea numerelor naturale în concentrul 0 –1 000 000 (curriculum clasa a IV-a); numere naturale de la 0 la 100 000: formare, scriere, citire, comparare; scăderea numerelor naturale în concentrul 0 –100 000 (curriculum clasa a III-a); numere naturale de la 0 la 1 000: formare, scriere, citire, comparare; scăderea numerelor naturale în concentrul 0 – 1 000 (curriculum clasa      a II-a);
Elevii lucrează în perechi, fiecare jucător având de completat un număr de 3-5 cifre (prestabilit), învârtind roata norocului. Cifra obţinută după fiecare rotire trebuie plasată în casetele libere astfel încât jucătorul să formeze un număr cât mai mare. Câştigă cel care, la final a obţinut numărul cel mai mare. Elevul care pierde, efectuează diferenţa dintre cele două numere.


Aranjarea ouălor. Programul exersează capacitatea elevilor de clasele I-II de a ordona numere naturale în concentrul 0-1 000. Jocul poate fi setat pentru a genera diferite categorii de numere naturale (0-12; 0-30; 0-50; 0-100; 0-300), putând fi astfel utilizat de la clasa I până la clasa a IV-a.                 
 
 Conţinuturi curriculare vizate: numere naturale de la 0 la 10; de la 10 la 30; de la 30 la 100: citire, comparare, ordonare (curriculum clasa I); numere naturale de la 0 la 1 000: citire, comparare, ordonare (curriculum clasa a II-a).
Jocul generează seturi de numere naturale pe care elevii trebuie să le ordoneze crescător, într-un timp care poate fi prestabilit. Animaţia şi grafica este atrăgătoare pentru elevii de vârstă şcolară mică, numerele fiind scrise pe ouă care trebuie aranjate în cuibarele găinilor.
Învăţarea citirii orei pe ceas. Acest Web site oferă o colecţie de resurse online şi fişe care pot fi printate pentru predarea unităţilor de măsurare a timpului mai mici decât o zi (ora, minutul). Conţinuturi curriculare vizate: măsurarea timpului; recunoaşterea orelor fixe pe ceas; unităţi de măsură: ora (clasa I); unităţi de măsură pentru timp: ora, minutul (clasa a II-a, a III-a, a IV-a).


 Programul solicită elevii să identifice ora şi minutul indicate de ceasurile analogice afişate şi să realizeze corespondenţa între ceasurile analogice şi cele digitale. Exerciţiul este cronometrat, ceea ce permite elevilor să concureze între ei.
O altă opţiune a programului este cea de citire a orei indicate pe un ceas analogic, respectiv digital, şi de formare de către elevi a altei ore cu ajutorul instrumentelor oferite: din minut în minut, din 5 în 5 minute, 10 minute, 15 minute, 30 minute sau o oră. 



La matematică, învăţătorii/profesorii pot utiliza o gamă largă de software pentru consolidarea diferitelor concepte matematice, pentru a demonstra cunoştinţe şi capacităţi matematice prin rezolvare de probleme. Introducerea tehnologiilor de prezentare face, însă, ca TIC să aibă efecte directe asupra predării curente a matematicii. Rolul învăţătorului /profesorului devine astfel tot mai important în ridicarea standardelor curriculare.
Învăţătorii/profesorii pot utiliza TIC pentru demonstrarea ideilor şi strategiilor matematice, pentru explicare şi interogare, stimularea discuţiilor, solicitare de estimări şi interpretări. TIC pot fi folosite eficient cu întreaga clasă de elevi pentru a expune munca elevilor şi pentru a le permite acestora să explice ce au învăţat şi cum au ajuns la un anumit rezultat.


No comments:

Post a Comment