Tuesday, April 12, 2016

MEDIEREA INVATARII LA COPIII CU CES PRIN SOFT-URI EDUCATIONALE TERAPEUTIC-COMPENSATORII

          Image result for computerul si Elevii cu dizabilităţi
Elevii cu dizabilităţi sunt expuşi unui anumit risc, în special în mediul academic. Se ştie că, în mod proporţional, aproape de două ori mai mulţi elevi cu dizabilităţi renunţă la şcoală. În clasă, elevii cu dizabilităţi se confruntă cu mai multe probleme decât colegii lor fără dizabilităţi. De exemplu, copiii cu tulburări de atenţie au probleme de disciplinare, note mici sau incapacitatea de a-şi împlini sarcinile (DuPaul & Stoner, 2003; Reid, Trout & Schartz, 2005).
Copiii cu tulburări emoţionale şi/sau comportamentale sunt predispuşi deficienţelor academice la multe materii cum ar fi cititul, matematica şi scrisul. După ce termină şcoala, aceşti elevi se confruntă cu tot felul de probleme la găsirea unui loc de muncă şi la integrarea lor în societate.
Având în vedere faptul că, în ultimii 40 de ani, s-a extins folosirea tehnologiei în clasă, a apărut speranţa unei îmbunătăţiri a participării la activităţile din clasă a copiilor cu dizabilităţi.
 Aplicaţiile bazate pe utilizarea calculatorului, cuplate cu un software nou şi îmbunătăţit şi cu dispozitive mai bune de adaptare, ar putea fi de mare ajutor copiilor cu dizabilităţi, pentru finalizarea educaţiei lor şi pentru a devein productivi în societatea din care fac parte.
Kulik şi Kulik (1987) au comparat invenţia calculatorului şi impactul său asupra educaţiei cu invenţia tiparului în secolul al XV-lea. În acelaşi mod, mulţi susţinători ai educaţiei bazate pe tehnologie au subliniat importanţa apariţiei erei calculatorului în domeniul educaţiei.
 Pentru a ne forma o părere,folosirea calculatorului în clasă pentru susţinerea procesului de învăţare poate fi apreciat în două moduri: fie ca învăţare „de la” calculatoare, fie ca învăţare „cu ajutorul” calculatoarelor. Învăţarea „de la” calculatoare reprezintă forma tradiţională de folosire a calculatoarelor în clasă, este descrisă de Murphy, Penuel, Means, Korbak şi Whaley (2002) ca fiind introducerea discretă a programelor de software educaţional, inclusiv a învăţării ajutate de calculator (IAC), a învăţării bazate pe calculator
(IBC), sistemele de învăţare integrată, şi alte aplicaţii software.
            Computerele sunt folosite de elevii cu dizabilităţi pentru a efectua diferite exerciţii specifice. Învăţarea „de la” calculatoare, ca abordare educaţională a tehnologiei, poate lua multe forme, inclusive introducerea de către profesor a unor subiecte noi şi acordarea de oportunităţi de învăţare individuală. Pe de altă parte, învăţarea „cu ajutorul” calculatorului este folosirea calculatorului ca instrument de învăţare.
Prin această abordare, educatorii au realizat beneficiile utilizării calculatorului, inclusiv accesul la Internet, ca mijloc de îmbunătăţire a abilităţilor elevilor de rezolvare a problemelor. Această abordare extinde orizontul elevilor dincolo de pereţii sălii de clasă în lumea telecomunicaţiilor, a cercetării on-line şi accesul la resurse pe care comunitatea din care face parte nu i le poate asigura pe plan local.
A fost întrebuinţat în mod tradiţional un model practic de instruire şi de remediere (Bender, 1986). În matematică, potrivit lui Okolo et al. (1993), profesorii “au îmbrăţişat IBC-ul  ca pe un instrument eficient de transmitere a metodelor practice de care au nevoie elevii pentru deprinderea abilităţilor”. Meditarea, care implică un copil mai mare sau un adult, s-a dovedit a fi eficientă în îmbunătăţirea rezultatelor şi a motivaţiei academice - în cazul elevilor expuşi riscurilor (Lazerton, Foster, Brown, & Hamnel, 1988).
Prin intervenţii bazate pe tehnologie înţelegem intervenţii ale căror caracteristici fundamentale au fost practici bazate pe tehnologie, aici fiind incluse „intervenţii pe computer sau video, programe multimedia, evaluare bazată pe tehnologie şi înregistrări audio cuvânt cu cuvânt” (Maccini, Gagnon, & Hughes, 2002, pag. 247).
Folosirea suplimentară a computerului ca o modalitate de învăţare este eficientă nu doar pentru familiaritatea intervenţiei de instruire, ci şi pentru abilitatea elevilor de a ţine parţial pasul cu prezentarea şi pentru motivaţia adiţională, inerentă în folosirea computerului.

Surse:



No comments:

Post a Comment